Betong

Betong

Betong består till största delen av kalksten men även av sten, grus och cement. Den är ett robust och hållbart naturmaterial med fördelar som lufttäthet och ljudisolering. Betong kräver visst underhåll.

Olika sorters färger på betongen kan erhållas genom slipning; våtslipad, torrslipad eller stråpolerad.

Dagligt underhåll
Torka av bordsskivan med tvålflingorna lösta i ljummet vatten och en ren trasa. Torka av efteråt.

Smarta tips

 • Läs de specifika instruktionerna för din möbel före underhåll.
 • Använd alltid underlägg för att skydda ytan.
 • Betong möglar eller bränns inte. Den är inte heller känslig för fukt.

Underhåll för inomhusbruk
Små hål i betongytan måste lagas innan du påbörjar ytbehandlingen. Använd en kemisk metall som är ett tvåkomponentspackel som är bra för betongreparationer. Fyll hålen noggrant och skrapa bort överflödigt spackel. Spacklet härdar på några minuter. Fukta betongsanden och börja slipa ytan med vått sandpapper med en kornstorlek på 60-80. Fortsätt sedan slipa till en slät yta med kornstorlek 800. Torka av ytan med en fuktig trasa och låt torka.

Ytan ska vara slät, ren och torr innan du påbörjar behandlingen. Olika alternativ för grundläggande skydd nedan:

 

Såpa
Används vid måttlig användning. Arbetstiden inklusive torktid är några dagar. Om betongen ska skyddas med såplösningl krävs minst 10 behandlingar för att få ett effektivt skydd mot smuts. Ursprungligt matt utseende bevaras.

Lös upp tvålflingorna i varmt vatten, använd dubbel mängd vatten. Låt blandningen vila tills den blir ljummen och gelélik. Torka av hela ytan jämnt, använd en luddfri trasa och låt torka tills bara tvålen finns kvar. Upprepa som nämnts ovan och avsluta med att polera ytan med en torr trasa

Underhåll med tvålflingor i vatten.

Vax
Finns i form av balsam och är lätt att arbeta med och kan användas direkt. Vax ger ett bra skydd mot vatten och smuts. Vaxet lägger sig som ett skyddande lager på ytan och framhäver betongens marmorering med ett sidenmata och mjukt utseende.

Gnid in vaxet ordentligt på hela ytan med en luddfri bomullstrasa. . När hela ytan är behandlad låt vila i 45 minuter. Polera ytan med en ren och torr trasa.

Underhåll med såpflingor vupplösta i vatten.

Olja
Stenolja skyddar betongen väl. Du måste följa instruktionerna från tillverkaren om vad som gäller för just din produkt. Vissa behandlingar behövs för att betongen ska bli mättad. Ytan blir mörkare och blankare och ger ett bra skydd mot vatten och smuts.

Applicera oljan försiktigt med en pensel eller en luddfri trasa. Betongen behöver absorbera oljan i 3-5 minuter. Om torra fläckar är synliga, tillsätt extra olja. När betongen har blivit jämnt mättad, torka bort överflödig olja med en luddfri bomullstrasa. Ytan kan användas efter några timmar.

Underhåll med tvålflingor i vatten.

Lack
Lackbehandling ger en stark och tät yta som inte behöver efterbehandlas. Ytan blir lätt att torka av. Skulle det uppstå hål i färgen kan vätska tränga in i materialet. Lack kan inte repareras utan endast slipas bort och ny lack får då appliceras.

Applicera lacken på ytan genom att borsta ett tunt lager i horisontell riktning. Låt lacken torka. Pensla ett nytt lager med lack, men denna gång i vertikal riktning och låt torka igen. Upprepa. Flera tunna lager ger en starkare yta.

Underhåll med tvålflingor i vatten.

Fler tips

 • Läs de specifika instruktionerna för din möbel före underhåll.
 • Betong är återvunnet material till 100%.
 • Betong är ljuddämpande och lufttätt p.g.a sin vikt.

MATERIALVÅRD

Läs alltid underhållsbeskrivningen för din specifika möbel

Generella råd
 • Försök att suga upp fläcken så snabbt som möjligt. Använd en pappershandduk. Torka sedan av med en fuktig trasa och vatten, från utsidan av fläcken och in mot mitten. Om fläcken fortfarande finns kvar använd vatten och neutralt rengöringsmedel. Om lösningsmedel används, torka av med vatten och neutralt rengöringsmedel efteråt.
 • Kontrollera alltid beskrivningen för dina möbler för att veta den specifika skötseln av dina möbler.
 • Undvik syror på alla stenmaterial.
 • Det är mer sannolikt att korrosionsskador uppstår på matta bordsskivor
Fett/Oljebaserade fläckar
 • Låt fläcken absorberas med hushållspapper, tvätta med lösningsmedel som lacknafta, thinner eller aceton och låt vätskan sugas upp på hushållspapper. Se upp då du använder brandfarliga lösningar.
 • För djupare fläckar, försök att använda "paste-metoden”.
Fläckar från markeringspennor
 • Använd T-röd på en trasa.
 • För djupare fläckarförsök att använda “paste metoden”. Rise with neutral, versatile alkaline
  solvent.
Te
 • Försök att torka bort fläcken med neutral såpalösning.
Tuggummi
 • Skrapa bort eller använd frysspray.
Ljus/stearin
 • Skrapa försiktigt med en kniv.
Paste metoden (degmetod)
 • Är en metod för att få  upp vätskan kombineras med ett absorberande ämne som krita, bentonitlera eller potatismjöl som blandas till en pasta/deg.
 • Lägg lite upplösande vätska på fläcken och lägg pastan på toppen. Låt stå kvar tills massan har torkat. Borsta bort pastan och skölj av med vatten.