Oljade träytor

Oljade träytor

Trä är ett levande material som förändras beroende på årstid, klimat men påverkas även av inomhusmiljön. I en torr miljö med låg luftfuktighet krymper träet, medan vid hög luftfuktighet expanderar det.

Möbler behandlade med olja får en minskad sugförmåga och ytan blir mer motståndskraftig mot fläckar och vätskor. Bordsytor som är hårt exponerade eller används dagligen bör få ett grundläggande skydd med olja innan de tas i bruk.

För att underhålla din nya bordsskiva eller annan möbel rekommenderar vi att du applicerar mer olja några gånger under det första halvåret och därefter en eller två gånger om året. Detta hjälper till att hålla ytan mättad och förhindrar sprickbildningar. Glöm inte att också olja in undersidan av bordsskivan.

Oljade träytor kan behandlas med olika typer av olja. Linolja (färglös olja), vitolja och brunolja används för ytbehandling av möbler, alla likvärdiga när man ser till fläckbeständighet.

Vit olja ger trä ett vitt och kallt utseende och innehåller ett ljust pigment, medan brun olja ger en mörkare karaktär och har ett mörkare pigment. Ju mer olja som appliceras desto ljusare/mörkare blir träet.

Dagligt underhåll
Rengör de oljade träytorna med Act of Caring Reviving Table Cleanser en fuktig trasa eller disktrasa. Torka sedan torrt med en torr trasa. För att motverka torrsprickor i träet kan vår tvål (BORDSRENSER) användas dagligen. Använd ljummet vatten och häll lite olja på en disktrasa eller en annan mjuk trasa så behåller möbeln motståndskraften mot fläckar. Slitage och utsatthet avgör hur regelbundet dina möbler behöver underhållas.

Använd vår Reviving Table Cle dagligen för att ta bort allt damm, smulor, smuts och alla klibbiga fläckar som kan ha byggts upp. Spraya direkt på ditt bord eller annan träyta och torka av med en fuktig trasa. Använd vår blandade linneduk eller något annat mjukt linne- eller bomullstyg du kan ha tillgängligt hemma. Låt torka

Smarta tips

 • Läs alltid de speciella rekommendationerna för dina material innan du börjar underhålla.
 • Använd alltid grytlappar och glasunderlägg för att skydda ditt bord.
 • När du spiller torka upp omedelbart och använd en torr trasa.
 • Använd aldrig stålull eller andra material som kan repa dina möbler.

Underhåll
Genom att underhålla dina trämöbler med olja får möblerna en skyddande finish. Arbets- och materialtemperatur bör helst ligga runt 16 grader för optimalt underhåll.

Rengör ytan minst 12 timmar före oljebehandlingen. Rengör med en svamp eller en mjuk borste, ljummet vatten och såpvatten (icke-koncentrerad såpa). Det är viktigt att torka direkt efteråt med en torr trasa.

Slipa i fibrernas riktning med ett fint sandpapper med kornstorlek 220-240 och byt vid behov till något grövre sandpapper med kornstorlek 400. Materialet dammas torrt med en bomullsduk. Applicera ett tunt lager olja genom att hälla olja på en trasa eller svamp. Oljan kommer att ligga kvar i cirka 20 minuter innan överflödig olja torkas bort. För mycket olja ger ett lackliknande lager och bör undvikas. Fortsätt att gnugga bort överflödig olja under de kommande fyra timmarna och låt de nyoljade ytorna torka i minst en dag.

Efter några dagar är möblerna torra. Själva härdningsprocessen kan ta några veckor och under denna tid bör du undvika att lägga textilier eller andra föremål på ytan.

Även köksbänkar och skärbrädor behåller sitt ursprungliga skick när de underhålls med olja.

Fler tips.

 • Häll aldrig olja direkt på möblerna. Använd alltid en trasa.
 • Häll aldrig olja i avloppet.
 • Var försiktig när du underhåller vita eller brunoljade möbler med återvinningsolja. Om pigmentet slits bort blir ytan flammig. Vi rekommenderar en underhållsolja för ett bra resultat.
 • När du använder vit eller brun olja är det mycket viktigt att du rör om ordentligt innan du målar för att få pigmentet jämnt fördelat. Använd en bomullstrasa eller en korthårig färgrulle när du applicerar oljan.
 • Om du använder en olja som innehåller petrolium så finns det risk för självantändning! Skölj av oljeindränkt trasa, borste, svamp och handskar i kallt vatten eller förvara dem i en lufttät plastpåse, glas eller metallbehållare.

MATERIALVÅRD

Fläckar på stenmaterial – Generella tips

Läs alltid underhållsbeskrivningen 
för din specifika möbel
Generellt
Försök att suga upp
fläcken så snabbt som möjligt. Använd en pappershandduk. Torka sedan av med en
fuktig trasa och vatten, från utsidan av fläcken och in mot mitten. Om fläcken
fortfarande finns kvar använd vatten och neutralt rengöringsmedel. Om
lösningsmedel används, torka av med vatten och neutralt rengöringsmedel
efteråt.
Kontrollera alltid
beskrivningen för dina möbler för att veta den specifika skötseln av dina
möbler.
Undvik syror på alla stenmaterial.
Det är mer sannolikt att korrosionsskador uppstår på matta bordsskivor
Fett/Oljebaserade fläckar
Låt fläcken absorberas med hushållspapper, tvätta med lösningsmedel som lacknafta, thinner eller aceton och låt vätskan sugas upp på hushållspapper. Se upp då du använder brandfarliga lösningar.
För djupare fläckar, försök att använda "paste-metoden”.
 
Fläckar från markeringspennor
Använd T-röd på en trasa.
För djupare fläckarförsök att använda “paste metoden”. Rise with neutral, versatile alkaline
solvent.
 
Te
Försök att torka bort fläcken med neutral såpalösning.
 
Tuggummi
Skrapa bort eller använd frysspray.
 
Ljus/stearin
Skrapa försiktigt med en kniv.
 
Paste metoden (degmetod)
Är en metod för att få  upp vätskan
kombineras med ett absorberande ämne som krita, bentonitlera eller potatismjöl
som blandas till en pasta/deg.
Lägg lite upplösande vätska på fläcken och lägg pastan på toppen. Låt stå
kvar tills massan har torkat. Borsta bort pastan och skölj av med vatten.

Läs alltid underhållsbeskrivningen för din specifika möbel

Generella råd
 • Försök att suga upp fläcken så snabbt som möjligt. Använd en pappershandduk. Torka sedan av med en fuktig trasa och vatten, från utsidan av fläcken och in mot mitten. Om fläcken fortfarande finns kvar använd vatten och neutralt rengöringsmedel. Om lösningsmedel används, torka av med vatten och neutralt rengöringsmedel efteråt.
 • Kontrollera alltid beskrivningen för dina möbler för att veta den specifika skötseln av dina möbler.
 • Undvik syror på alla stenmaterial.
 • Det är mer sannolikt att korrosionsskador uppstår på matta bordsskivor
Fett/Oljebaserade fläckar
 • Låt fläcken absorberas med hushållspapper, tvätta med lösningsmedel som lacknafta, thinner eller aceton och låt vätskan sugas upp på hushållspapper. Se upp då du använder brandfarliga lösningar.
 • För djupare fläckar, försök att använda "paste-metoden”.
Fläckar från markeringspennor
 • Använd T-röd på en trasa.
 • För djupare fläckarförsök att använda “paste metoden”. Rise with neutral, versatile alkaline
  solvent.
Te
 • Försök att torka bort fläcken med neutral såpalösning.
Tuggummi
 • Skrapa bort eller använd frysspray.
Ljus/stearin
 • Skrapa försiktigt med en kniv.
Paste metoden (degmetod)
 • Är en metod för att få  upp vätskan kombineras med ett absorberande ämne som krita, bentonitlera eller potatismjöl som blandas till en pasta/deg.
 • Lägg lite upplösande vätska på fläcken och lägg pastan på toppen. Låt stå kvar tills massan har torkat. Borsta bort pastan och skölj av med vatten.