Mässing

Mässing

Mässing är en legering (blandning) av koppar och zink. Ju mer zink desto starkare blir materialet. Ibland kan även andra metaller ingå. Med tiden får mässing en fin patina.

Pga att mässing innehåller koppar påverkas materialet av luft som får metallen att mörkna efter hand. Det är därför viktigt att regelbundet ta hand om ytan så glansen bibehålls.

Daglig rengöring

Damma av och torka av med en mjuk, torr trasa eller putsduk.

Smarta tips

  • Underhåll mässing regelbundet för att behålla dess glansiga färga och motverka ärgning, en grön beläggning som uppstår på kopparmaterial.
  • Använd aldrig vassa produkter som borstar, stålull eller liknande som kan repa materialet.
  • Använd mjuka handskar för att inte lämna fingeravtryck på materialet.
  • Torka av stänk direkt med ljummet vatten och torka torrt med en mjuk, torr trasa efteråt.
  • Metall leder värme använda alltid underlägg för att skydda bordsyta från värme.

Underhåll

Fett avlägsnas lättast genom att koka vatten och låta det svalna till ljummen temperartur. Sänk ner materialet i vätskan och putsa med en mjuk trasa eller svamp. Alternativt skölj av materialet med ljummet vatten. Polera med en putsduk efteråt.

För polerad mässing använd putsmedel utan slipegenskaper. Om underhåll med vatten används torka noga torrt efteråt med mjuk, torr trasa för att undvika korrosion och en fläckig yta. Det samma gäller för borstad mässing.

MATERIALVÅRD

Läs alltid underhållsbeskrivningen för din specifika möbel

Generella råd

Metall leder värme ställ aldrig matkärl och kastruller direkt på underlaget. Använd underlägg för att skydda och bevara ytan.

Använd aldrig medel som innehåller klor, då det finns risk för korrosion.

Använd inte medel med slipegenskaper eller arbetsredskap som stålull och andra hårda material, då dessa kan repa och skada ytan.

En skadad yta medför risk för korrosion. Luft, smuts och vätska kan tränga in i materialet.