Linoleumgolv

Linoleumgolv

Linoleum är ett slitstarkt och miljövänligt golvval som kräver regelbunden vård för att bibehålla sitt utseende och hållbarhet. Här är några skötselråd för linoleumgolv:

Daglig rengöring
Dammsug eller sopa linoleumgolvet regelbundet för att ta bort smuts och damm som kan orsaka repor.
Använd en torr eller lätt fuktig mikrofibermopp för att få bort damm och småpartiklar.

Regelbunden våttorkning
Torka golvet med en lätt fuktig mopp och ett milt rengöringsmedel speciellt avsett för linoleum. Undvik överdriven vätning eftersom överflödigt vatten kan skada golvet.
För att ta bort fläckar kan du använda en mjuk borste eller svamp med lite milt rengöringsmedel. Gnugga försiktigt och torka av med en ren, fuktig trasa.

Djuprengöring
En gång i månaden eller vid behov kan du utföra en mer grundlig rengöring med en mer koncentrerad lösning av linoleumrengöringsmedel.
Efter djuprengöring, skölj golvet noggrant med rent vatten för att avlägsna alla rengöringsmedelsrester.

Underhåll
Applicera ett lager av linoleumpolish några gånger om året för att skydda ytan och ge den en fin glans. Följ anvisningarna på produkten noggrant.
Använd möbeltassar under tunga möbler och undvik att dra dem över golvet för att förhindra repor.

Försiktighetsåtgärder
Använd inte starka rengöringsmedel, lösningsmedel eller slipande rengöringsmedel som kan skada ytan.
Linoleum kan blekna över tid om det utsätts för direkt solljus under långa perioder. Använd gardiner eller persienner för att skydda golvet.

Reparation
Mindre repor och märken kan repareras med speciella linoleumreparationssatser. Följ instruktionerna på produkten för bästa resultat.
Vid större skador kan det vara nödvändigt att byta ut den skadade delen av linoleumgolvet. Konsultera en professionell golvläggare för detta.

Genom att följa dessa skötselråd kan du förlänga livslängden på ditt linoleumgolv och hålla det snyggt och funktionellt under lång tid.

MATERIALVÅRD

Läs alltid underhållsbeskrivningen för din specifika möbel

Generella råd
 • Försök att suga upp fläcken så snabbt som möjligt. Använd en pappershandduk. Torka sedan av med en fuktig trasa och vatten, från utsidan av fläcken och in mot mitten. Om fläcken fortfarande finns kvar använd vatten och neutralt rengöringsmedel. Om lösningsmedel används, torka av med vatten och neutralt rengöringsmedel efteråt.
 • Kontrollera alltid beskrivningen för dina möbler för att veta den specifika skötseln av dina möbler.
 • Undvik syror på alla stenmaterial.
 • Det är mer sannolikt att korrosionsskador uppstår på matta bordsskivor
Fett/Oljebaserade fläckar
 • Låt fläcken absorberas med hushållspapper, tvätta med lösningsmedel som lacknafta, thinner eller aceton och låt vätskan sugas upp på hushållspapper. Se upp då du använder brandfarliga lösningar.
 • För djupare fläckar, försök att använda "paste-metoden”.
Fläckar från markeringspennor
 • Använd T-röd på en trasa.
 • För djupare fläckarförsök att använda “paste metoden”. Rise with neutral, versatile alkaline
  solvent.
Te
 • Försök att torka bort fläcken med neutral såpalösning.
Tuggummi
 • Skrapa bort eller använd frysspray.
Ljus/stearin
 • Skrapa försiktigt med en kniv.
Paste metoden (degmetod)
 • Är en metod för att få  upp vätskan kombineras med ett absorberande ämne som krita, bentonitlera eller potatismjöl som blandas till en pasta/deg.
 • Lägg lite upplösande vätska på fläcken och lägg pastan på toppen. Låt stå kvar tills massan har torkat. Borsta bort pastan och skölj av med vatten.